De COVID 19-crisis heeft onze manier van leven als consument volledig veranderd, maar ook ons ​​dagelijks leven als werknemer. Ook digital marketing is daaraan niet ontsnapt. Het is belangrijk om uw organisatie te herbekijken en daarom geven we u 5 tips om uw activiteiten zo snel mogelijk opnieuw in volle versnelling te krijgen.

Tip 1: Onthoud dat het een herstel in verschillende fasen wordt

Allereerst mag u de impact van deze crisis op uw klanten en consumenten in het algemeen niet onderschatten. Zelfs als u snel uw activiteit opnieuw wil kunnen starten of uw bedrijf heropenen, is het nog te vroeg om te hopen dat u meteen terug naar normaal kan gaan. Het duurt hoogstwaarschijnlijk nog enkele maanden voordat we kunnen terugkeren naar natuurlijker gedrag. Als adverteerder is het daarom essentieel om de ontwikkeling van deze crisis nauwlettend in de gaten te houden en uw communicatie daarop af te stemmen. Zo heeft het geen zin om op dit moment een grote promotie in uw winkel aan te bieden, omdat deze net is heropend. Dit zal waarschijnlijk veel verkeer genereren, maar onthoud dat mensen vaak buiten in de rij staan: lange rijen, misschien wel in de regen, in contact met tientallen andere mensen… Dit is een klantervaring die u best vermijdt.

Tip 2: Toon op elk moment empathie

Vergeet niet dat deze crisis niet alleen economische problemen veroorzaakt, maar vooral ook een gezondheidscrisis is en dat de menselijke tol zwaar is. Het is daarom uiterst belangrijk om niet te proberen de impact ervan te minimaliseren. Elke poging tot “crisiswashing” zou door consumenten zeer slecht ontvangen worden.

We raden u echter niet aan om al uw acties en campagnes stop te zetten tot de storm voorbij is, zoals we bij verschillende adverteerders zagen.

Wij en andere marketeers raden al jaren aan om uw klantkennis te verdiepen en er een echte relatie mee op te bouwen. Tegenwoordig heeft elk bedrijf een unieke kans om dit te bereiken. Dit is het moment om aan uw klanten en prospects te bewijzen waar u voor staat. Welke identiteit wil u de komende jaren in stand houden? Dit is het moment om te laten zien welke betekenis u aan het leven van mensen kan geven.

Alleen door deze systematische empathie kunt u de juiste “tone of voice” aannemen, zodat uw bericht op de juiste manier wordt ontvangen en begrepen.

Tip 3: Zorg dat u snel kan aanpassen

Als we iets kunnen leren van onze recente studie naar gedragswijzigingen van consumenten door de coronacrisis, is het hoe snel we ons kunnen aanpassen aan een situatie. In slechts 24 tot 48 uur was het onmogelijk geworden om te winkelen zoals voorheen en in plaats van ons volgende vliegtuigticket te boeken, hebben we gekeken hoe we een vergoeding konden krijgen voor deze vlucht die nooit zou doorgaan.

Aanpassing is bij Universem een ​​kwaliteit waar we meer dan ooit voor pleiten, want hierdoor komt u deze moeilijke tijden door.
Het is natuurlijk verleidelijk om vast te houden aan alle plannen waarin u veel tijd stak, maar dat zou een vergissing zijn.

Profiteer van deze periode om iets nieuws te proberen. Waarom niet eens andere marketingkanalen dan die die u gewoon bent gebruiken?

Tip 4: Kijk voldoende ver vooruit in de tijd na de crisis

Temidden van uw huidige “crisisbeheer” en gefocust op uw adequate communicatie, mag u de volgende fasen van de versoepelingen niet vergeten. We raden aan om te werken aan verschillende herstelplannen voor alle mogelijke scenario’s.

Enkele adviezen om dat te doen:

  • Pas uw budgetten aan, anticiperend op het herstel
  • Zet in op sterke commerciële acties (denk vooraf ook aan de negatieve effecten die deze zouden kunnen opleveren)
  • Neem uw beeldmateriaal onder de loep. Moet het aangepast worden?
  • Herbekijk uw shopping campagnes, optimaliseer uw feeds volgens de meest gevraagde producten
  • Zorg ervoor dat uw doelgroeplijsten voldoende gedetailleerd en volledig zijn

De meest effectieve manier om te begrijpen hoe de vraag naar search campagnes verandert, is door Google Trends te gebruiken, een gratis tool waarmee u de evolutie van Google-zoekopdrachten voor specifieke zoekwoorden kan analyseren.

Tip 5: Zorg dat u aanwezig bent in alle fasen van de customer journey

Met de sluiting van de fysieke winkels hebben consumenten zich meer tot e-commerce gewend. Indien u er een heeft, heeft u uiteraard een streepje voor. Maar daarvoor is het nog wel nodig dat uw website goed is geoptimaliseerd. Deze situatie is misschien een kans om het proces dat tot een aankoop zal volledig te herbekijken?
Door de sluiting van de fysieke winkels, en nu de heropening met strikte veiligheidsmaatregelen en de angst van sommige consumenten om naar een winkel te gaan, is e-commerce meer dan ooit een kanaal waar men niet langer om heen kan.

Maak van deze gelegenheid gebruik om uw landingspagina’s, uw verschillende afbeeldingen, uw contactformulieren, maar ook de snelheid van uw site te bekijken. Dit is cruciaal voor de algoritmen van Google, of u nu betaalt voor het verkeer of niet.

Goede marketeers zijn marketeers die om te beginnen de behoeften van de klant volledig begrijpen. En dit zal in onze “postcorona-economie” alleen maar belangrijker worden. Meer nog, deze inzichten zullen een cruciale en bepalende factor zijn voor bedrijven die optimaal willen kunnen voldoen aan onze noden van morgen.

U denkt na over uw optimale herstelstrategie?

Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts. We kijken graag samen met u hoe we uw strategie optimaal kunnen aanpassen.

Trots om te werken voor...