2020 is een jaar dat we zeker niet snel zullen vergeten… het is een jaar dat ook voor een duidelijke versnelling heeft gezorgd op het gebied van digitale transformatie. Enthousiast over de toekomst van digitale marketing, biedt Universem 6 trends waar u op moet letten voor dit jaar. Gegroeid uit de voorgaande jaren, zullen deze benaderingen ongetwijfeld verder evolueren in 2021.

1. Privacybescherming onder de loep

Vaak worden online verzamelde gegevens gebruikt om gepersonaliseerde ervaringen te bieden. Deze unieke interacties sluiten beter aan bij de interesses en behoeften van uw gebruikers op basis van hun voorkeuren of gedrag in het verleden.

Hoewel het privacydebat op het eerste zicht eenvoudig lijkt, zijn de technologieën die zorgen voor online privacy allesbehalve dat. Ze worden ook steeds meer nagekeken door wetgevende instanties. Na de sinds 2018 geldende normen voor de nieuwe AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) heeft de Europese Commissie onlangs een nieuwe regelgeving ingevoerd, waaronder een wet rond “Digitale Diensten” en rond de “Digitale Markt”, die de komende jaren in werking treedt.

Internetgebruikers, bewust van het belang van “digitale” privacy, uiten bezorgdheid. Hoewel ze over het algemeen een vrij positieve mening hebben over het internet, willen ze steeds meer zelf kunnen beslissen over hoe hun gegevens worden gebruikt. Bovendien is het delen van gegevens in de eerste plaats waardevoller voor bedrijven en is het minder ten voordele van de gebruikers. Hierdoor zullen bedrijven verantwoordelijkheid moeten nemen en proactief én transparant moeten communiceren over wat er met deze gegevens gebeurt.

2. Google wordt een “antwoordmachine”

Google is snel aan het veranderen in een “antwoordmachine” in plaats van enkel een zoekmachine. Google wil informatie op het web categoriseren en ordenen om elke gebruiker snel tevreden te stellen met het juiste antwoord. De komst van mobiele apparaten en Voice Search vereisen dat er onmiddellijk een antwoord op de vraag van de gebruiker wordt gegeven. Gebruikers hebben immers niet langer het geduld om veel zoekresultaten te bekijken. Ze willen nu meteen het beste antwoord hebben.

Binnenkort zal uw website slechts een onderdeel zijn van een formule die Google zal gebruiken om direct het beste antwoord op verzoek van een gebruiker te bieden. In deze nieuwe dynamiek is het daarom belangrijk om uw gegevens als eerste te presenteren, voor de informatie van uw concurrenten.

Het creëren van een contentstrategie wordt een prioriteit voor marketing. Meer dan ooit zal het produceren van een grote hoeveelheid diverse en hoogwaardige inhoud de sleutel zijn tot een succesvolle SEO-strategie. Daarnaast is het essentieel voor uw website om structured datatypes datastandaarden te implementeren. Zo wordt aantrekkelijke inhoud meteen visueel aan Google geleverd, bijvoorbeeld in de vorm van een “rich snippet”.

3. Gedrag van gebruikers staat centraal in dataverzameling

Om conversies, engagement en loyaliteit te verhogen, is het essentieel om uw klanten te begrijpen. Gedragsgegevens zijn gebaseerd op een actie op een gegeven moment en geven een zeer kort overzicht van het gedrag van uw prospecten of klanten. De observatie van het gedrag van klanten is drastisch veranderd, net zoals het internet de manier waarop we goederen en diensten consumeren veranderd heeft.

Met deze grote veranderingen in het consumentengedrag en in de privacy normen, moesten de huidige analysemethodes mee evolueren. Dit is een van de redenen waarom Google in oktober 2020 een nieuwe versie van zijn Analytics-tool heeft geïntroduceerd: Google Analytics 4 Property. Machine learning zal centraal staan in deze nieuwe aanpak, die automatisch nuttige en uitgebreide informatie zal opvolgen, ongeacht de gebruikte apparaten en platforms.

Dankzij gedragsgegevens zal u uw marketingcampagnes volledig kunnen transformeren door een gepersonaliseerde ervaringen te bieden aan uw bezoekers en klanten. In combinatie met moderne analytische methodes kunnen gedragsgegevens worden gebruikt om belangrijke performance-indicatoren te beïnvloeden in elke fase van de customer journey van de klant.

4. Predictive analytics & Automation advertising

Op dit moment is het dankzij machine learning en kunstmatige intelligentie mogelijk om nieuwe gegevens in combinatie met historische gegevens te gebruiken om gebruikersgedrag te voorspellen. U kan deze voorspellingen gebruiken om inhoud te creëren die afgestemd is op het gedrag van uw gebruikers. Daarnaast kan uw strategie vanaf het begin volledig aangepast worden om aan te sluiten bij uw marketingdoelstellingen.

De customer journey is ingewikkelder dan ooit, omdat het meerdere sites, apps en apparaten omvat. Zoals u waarschijnlijk al weet, is de sleutel tot een succesvolle marketingstrategie om uw publiek te bereiken met de juiste boodschap, het juiste vooruitzicht en op het juiste moment. Het is echter vrijwel onmogelijk geworden om handmatig te anticiperen op de customer journey. Vandaar de noodzaak om geautomatiseerde oplossingen te gebruiken. In de afgelopen tien jaar hebben we grote veranderingen gezien in reclame: de opkomst van PPC, sociale media, AI en machine learning. Zeer binnenkort zullen deze automatiserings- en voorspellingstechnologieën de nieuwe standaarden zijn op het gebied van reclame.

5. Herbeoordeling van de attributiemodellen

Attributie maakt deel uit van het proces dat het rendement beoordeelt van investeringen in kanalen die potentiële klanten bereiken. Dit is de manier om de waarde te berekenen van het kanaal waarmee de klant uw product of dienst heeft ontdekt en gekocht. Eenvoudigerwijs zou je geneigd zijn om de waarde van een verkoop te associëren met de laatste interactie van de klant. Maar in werkelijkheid is het vrij zeldzaam voor een klant om naar een website van een advertentie te gaan en zijn aankoop direct te maken. Meestal waren verschillende berichten via verschillende kanalen de reden voor de uiteindelijke beslissing. Met zoveel contactpunten om rekening mee te houden, wordt de analyse steeds complexer. Gelukkig evolueren marketing attributiemodellen om rekening te houden met een multi-channel verkoop.

Attributiemodellering is een framework voor het analyseren van welke contactpunten of kanalen een waarde bieden aan een conversie. Elk van de bestaande attributiemodellen verdeelt de waarde van een conversie anders over elk contactpunt. Met verschillende contactpunten in de online of offline customer journey, speelt elk kanaal zijn rol. Vragen rond attributiemodellen moeten binnenkort centraal staan in uw digitale marketingstrategie om de werkelijke impact van uw verschillende traffic acquisitie-hefbomen te begrijpen.

6. Het belang van “Customer Lifetime Value”

De waarde van een CLV-klant (Customer Lifetime Value) is het gemiddelde bedrag dat uw klanten aan uw producten of diensten besteden voor de duur van uw relatie. Dus de waarde van uw klanten kan niet worden samengevat onder het bedrag dat ze vandaag uitgeven. Ze hebben ook een toekomstige waarde, indien je in staat bent om ze als klant te behouden. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste maatregel voor uw bedrijf.

Het berekenen van uw CLV zal u helpen de maximale kostenlimiet voor het verwerven van een nieuwe klant in een meer realistische en concurrerende manier op te stellen. De methode is afhankelijk van uw bedrijfsmodel. Het berekenen van de waarde van de levenscyclus van een cliënt kan dus een complexe oefening zijn. Dit is echter geen reden om de integratie van deze waarde in uw marketingstrategie uit te stellen. U kan immers zichtbaarheid verliezen ten opzichte van uw concurrenten die deze methode wel gebruiken. Rekening houden met de CLV van een klant staat toe dat er beslissingen kunnen gemaakt worden omtrent investeringen van grotere bedragen in overnames, waarbij het bedrijf tegelijkertijd winstgevend blijft.

Bovendien is het duurder om nieuwe leads te verwerven dan om bestaande te behouden. Daarom is het natuurlijk essentieel om te werken aan het behoud van uw huidige klanten door middel van marketing (e-mail, sociale media, remarketing, enz.). Dankzij een model dat rekening houdt met de CLV bent u ook beter in staat om deze retentiemarketingactiviteiten uit te voeren.

Klaar voor uw marketingstrategie in 2021?

Zin in meer? Wilt u deze trends implementeren in uw digitale strategie?
Neem gerust contact op met onze experts! We bespreken uw plannen en mogelijkheden graag met u!

Trots om te werken voor...