Hoe heeft AI de zoekresultaten in Google hervormd en de menselijke factor opnieuw centraal geplaatst in de tool? Machine learning en de evolutie van onze zoekgewoontes, de kip of het ei? Hoe een SEO-strategie uitwerken in tijden van machine learning en gesproken zoekopdrachten? Ontdek hoe en waarom SEO zichzelf telkens opnieuw uitvindt.

Hoe werkt een zoekmachine?

De Google-index bevat meer dan 130.000 miljard documenten en er worden maar liefst 60.000 zoekopdrachten per seconde op de bekende zoekmachine uitgevoerd. Hoe is die fenomenale bibliotheek georganiseerd?

Robots crawlen de pagina’s

Crawlers of spiders (spinnen) doorbladeren het internet, pagina na pagina. Vandaar ook de naam web. Via de links die worden geweven, kunnen de pagina’s van een site voor de robots of bots worden uitgelicht.

De documenten worden geïndexeerd

De verzamelde gegevens worden in de index gerangschikt. Net zoals een bibliothecaris dat zou doen, worden de contents geanalyseerd en vervolgens gerangschikt om bij de zoekopdracht van een gebruiker te worden weergegeven. Deze fase is van kapitaal belang voor uw website en vergt heel wat SEO-werk opdat uw pagina’s door de robots zouden worden opgemerkt en begrepen.

Seconde étape du moteur de recherche : l'indexation des contenus

De pagina’s worden in de zoekresultaten weergegeven

De stap van de verspreiding van de documenten vindt plaats bij een zoekopdracht in de zoekmachine. Die gaat in haar rekken zoeken naar het antwoord dat het beste aansluit bij uw zoekopdracht. Bij het rangschikken van de zoekresultaten spelen meer dan 200 criteria een rol. Google is zijn algoritmes voortdurend blijven verbeteren tot het volwaardige machine learning-systeem dat het vandaag heeft bereikt.

RankBrain, de zelflerende machine

Het Google RankBrain-algoritme dateert al van 2015. Het is gebaseerd op neuronale netwerken, machine learning en artificiële intelligentie. Qua efficiëntie kent RankBrain zijn gelijke niet. U merkt het wellicht dagelijks: het algoritme is in staat om onze zoekintentie te begrijpen. De tijd waarin enkel woorden, los van hun context, werden begrepen, ligt achter ons. Dankzij AI is de zoekmachine nu in staat om te meten hoe we met de zoekresultaten interageren. Ze meet werkelijk onze tevredenheid om ons in de toekomst nog beter van dienst te zijn. De machine traint zichzelf en kan zich ook helemaal autonoom aanpassen. Het algoritme evolueert zonder enige menselijke programmering. De basis van de machines wordt uiteraard nog steeds door ingenieurs gecodeerd, maar een deel van de code verbetert zichzelf. 15% van alle zoekopdrachten werd nog nooit eerder ingetikt en toch is RankBrain in staat om er een gepast antwoord op te geven.

Rankbrain: hoe Google verbeterd zoekresultaten te danken aan AI?

Van trefwoorden tot dialoog-zoekmethode

Die evolutie van de algoritmes valt samen met de evolutie van onze zoekopdrachten op het web. Voortaan beschouwen we de zoekmotor als een ‘menselijk wezen’ met wie we in staat zijn te dialogeren. We leven in het tijdperk van ‘het nu meteen’ en de slogan van Google ‘Don’t ask to Daddy, ask Google’ is dus een schot in de roos. We moeten onze zinnen niet meer afmaken; de machine antwoordt en suggereert zelfs bijkomende vragen in verband met onze zoekopdracht. Voor de merken biedt de evolutie van de resultaatpagina’s (SERP, Search Engine Result Page) talrijke nieuwe opportuniteiten. Het wordt alsmaar belangrijker om de Featured Snippets en de PAA’s (People Also Ask) te beheersen om in de race naar de organische vindbaarheid te blijven. De zoekmachine wordt een antwoordmachine.

De menselijke factor, het kloppend hart van machine learning

Artificiële intelligentie heeft de rangschikkingscriteria in de zoekresultaten danig veranderd. Er moet meer dan ooit vernieuwing komen in de methodes van organische vindbaarheid. Deep learning past zich aan ons, gebruikers aan; de SEO’ers moeten zich aan de machine aanpassen. Paradoxaal genoeg is de menselijke factor meer dan ooit een centraal aandachtspunt. Wanneer RankBrain zich aan zijn doelpubliek aanpast, is dit uiteindelijk een eerste marketingaanzet die tot uiting komt.

Moet SEO bang zijn van AI?

De artificiële intelligentie van de zoekmachines plaatst websites voor een nieuwe uitdaging. AI biedt nieuwe opportuniteiten, zeker, maar vergt tegelijk ook hulp van professionals. De SEO-technieken en -tools zijn almaar meer geperfectioneerd en de vindbaarheid vergt meer dan ooit een cohesie tussen de verschillende disciplines van de digitale marketing. Dit verklaart het belang van een globale digitale strategie.

Net omdat de algoritmes zich almaar meer perfectioneren, is de zogenaamde Black hat SEO op sterven na dood. Deze SEO-techniek wordt als niet-ethisch beschouwd en kan door de zoekmachines worden afgestraft. Het gaat om een vaak illegale SEO-techniek, waarbij men tracht zich kunstmatig in de eerste resultaten van Google te plaatsen. Met de opkomst van machine learning die de klanttevredenheid steeds hoger in de rangschikkingscriteria plaatst, is Black hat SEO stilaan aan het verdwijnen. De kwaliteit gaat eindelijk echt primeren.

Artificiële intelligente en gesproken zoekopdrachten

RankBrain heeft de weg voor gesproken zoekopdrachten gebaand. De dialoog-zoekmethodes, de context en de tevredenheid van de doelgroepen zijn parameters waarmee het algoritme al rekening hield. Full Voice is nog niet meteen voor morgen, maar vocal search blijft evolueren naar zogenaamde informatieve zoekopdrachten. Ontdek waar het gebruik van gesproken zoekopdrachten vandaag staat en hoe we er ons kunnen op voorbereiden in onze artikels

SEO is dood, leve SEO

De aangekondigde dood van de organische vindbaarheid is uiteindelijk niet meer geweest dan een aantal wedergeboorten. De gebruiken van het web evolueren, de zoekmachines passen zich aan – of omgekeerd – en de SEO’ers analyseren ze om ze beter te benutten. We mogen niet bang zijn van die evoluties, maar moeten wel in staat zijn ze goed te begrijpen om niet achter te blijven. Voice search betekent niet het einde van de organische vindbaarheid. Het betekent gewoon dat het anders zal worden uitgelicht en onmisbaar zal zijn om door de gebruikers te worden ‘gehoord’. Klikloos zoeken herverdeelt de kaarten.

U wenst een toekomstgerichte SEO-strategie uit te werken? Ontdek ons aanbod in SEO-consultancy om uw doelstellingen te verwezenlijken.

Trots om te werken voor...