Wat is Google Optimize?

Google Optimize is een A/B-testing tool, d.w.z. een testtool om de impact van een wijziging op uw website (zoals bijvoorbeeld de kleur van een knop of het opschrift van een titel) op het bereiken van uw doelstellingen (aantal ingevulde formulieren, online bestellingen, afname van het bouncepercentage, enz.) te beoordelen.

In het beeld hieronder, ziet u een voorbeeld van A/B-tests voor de website van Wikipedia. Door de kleur van de knop “Verder lezen” van blauw naar groen te wijzigen, ging de doorklikratio van Wikipedia van 52% naar 72%.

Dat betekent een toename van 20% door een simpele wijziging van de kleur!

Improve the conversion rate of your website by testing which model suits you best!
AB testing concept

Het belang van A/B-tests is bijgevolg voor de hand liggend en niet te verwaarlozen: u kunt er uw conversieratio en uw omzet onmiddellijk mee doen toenemen.

Tot voor kort waren dergelijke tests vaak erg duur en een zaak voor deskundige ontwikkelaars. Dankzij Google Optimize is het nu echter mogelijk om bijzonder snel de invloed van een visuele of tekstuele wijziging op uw website op de doorklikratio of conversieratio te testen.

Alvorens uiteen te zetten waarom u Google Optimize moet uitproberen en hoe het werkt, hebben we nog een andere interessante casestudie voor u, waarin met behulp van Google Optimize een aanzienlijke verhoging van de conversieratio werd bereikt. Het gaat om de website fool.com (gespecialiseerd in investeringen): na slechts 33 dagen tests met Google Optimize was de conversatieratio met 26% gestegen. (Klik hier voor de volledige case)

Waarom Google Optimize gebruiken?

Als u nog altijd niet overtuigd bent, zijn dit een paar situaties waarin Google Optimize u het leven makkelijker zal maken:

  • U wilt een groter aantal conversies en dus inkomsten via uw website genereren
  • U wilt het bouncepercentage verlagen en het aantal bekeken pagina’s en de gemiddelde duur van de sessies verhogen.
  • Uw online marketingcampagnes kosten te veel en u hebt gemerkt dat dit voor een groot deel te wijten is aan de kwaliteit van uw landingspagina (uw homepage).

Deze situaties komen vaak voor, maar nu is het mogelijk om ze op te lossen zonder een fortuin uit te geven. Hieronder zetten we uiteen hoe Google Optimize werkt, want het is niet alleen bijzonder nuttig, maar ook relatief eenvoudig te gebruiken!

Dus, hoe werkt het in de praktijk?

Nadat we een stukje code aan uw website hebben toegevoegd en de link naar uw Google Analytics-account hebben ingesteld, hebt u toegang tot de (bijna) volledige functionaliteiten van Google Optimize. Dan kunt u beginnen experimenteren en, vooral, varianten van uw huidige website maken.
Test which design converts best thanks to Google Optimize while resting your decision on tangible & reliable data!

In elke variant kunt u een of meerdere elementen wijzigen en aan Google laten weten hoe u het webverkeer over de verschillende versies wilt verdelen. Google Optimize speelt dan de rol van Dispatcher, die uw gebruikers over de verschillende varianten van uw website verdeelt en observeert hoe ze zich gedragen.

Vanuit technisch oogpunt is het vrij eenvoudig om een wijziging in Google Optimize aan te brengen. U klikt gewoon op een element (bijvoorbeeld de titel) en bewerkt dat (zie beeld hier beneden).

U hebt waarschijnlijk al gemerkt dat Google Optimize eigenlijk gebruikmaakt van een WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor om uw tests op te maken. De wijzigingen die u hebt gemaakt en opgeslagen, en datgene wat u ziet worden onmiddellijk van kracht in uw variant. U kunt echter steeds terugkeren naar de oorspronkelijke versie van uw website.

Google Optimize is a WYSIWYG tool. You may directly see how the changes you are operating in Optimize are affecting the design of your website.

Zodra u de varianten hebt geconfigureerd en de wijzigingen hebt afgerond, bent u klaar om uw testperiode en doelstellingen te bepalen. Voor dat laatste is er een verschil tussen de gratis en de betalende versie van Google Optimize: met de gratis versie van Google Optimize kunt u alleen vooraf bepaalde doelstellingen (bouncepercentage, duur van de sessie en aantal pageviews/sessie) gebruiken, terwijl u met de betalende versie (Google Optimize 360) ruimte hebt om uw eigen doelstellingen te kiezen.

U moet echter goed beseffen dat de kans dat uw gebruikers uw ​​producten/diensten kopen, statistisch gezien toeneemt wanneer ze langer op uw website blijven en/of meer pagina’s bezoeken. Optimaliseren met behulp van de gratis versie van Google Optimize is dus zeker nuttig! Ook als u online adverteert, kunt u door het verbeteren van uw homepage uw kosten per klik verlagen en/of uw ranking in de Google-resultaten verbeteren.

Zodra uw test afgerond is, stelt Google Optimize een rapport op waarin de variant die de beste resultaten genereert naar voren wordt geschoven (zie screenshot hier beneden).

Screenshot of a Google Optimize report. You may directly measure which design converts best.

En dan moet u alleen nog de “winnende” variant implementeren en de volgende dagen/weken observeren hoe uw doelstellingen steeds verbeteren.

Prettig, niet?

Bent u overtuigd van de vele mogelijkheden van Optimize Google en wenst u hulp van deskundigen voor de implementatie? Neem nu de proef op de som. Neem contact op met onze Web Analytics specialisten & boost uw business!

Ondertussen, aarzel niet om te reageren, commentaar te plaatsen of gewoon een complimentje te geven.

Trots om te werken voor...