BrightonSEO is intussen alweer even voorbij. Dit halfjaarlijks hoogtepunt van SEO vond dit jaar plaats op 11&12 april en op 12&13 september. De aprileditie heb ik spijtig genoeg aan me voorbij laten gaan, maar op 12 september was Universem wel vertegenwoordigd op dit leuke en leerrijke event.

De toekomst van SEO

Na een algemene introductie die BrightonSEO inleidde in het thema van Star Wars, compleet met de iconische muziek ging de conferentie van start. We begonnen met “The Future of Search”, een presentatie gegeven door Greg Gifford (Search vice-president bij Wikimotive). Slides die bol stonden van horrorfilm referenties en goede humor, dat was het recept voor deze conferentie. Naast tips voor nieuw beeldbuismateriaal, waren er nog wel een aantal andere dingen mee te nemen uit deze conferentie.

Eén van de voornaamste tips draaide rond het concept van entiteiten. Deze manier van denken dringt steeds meer op de voorgrond binnen SEO en vervangt de vroegere focus op exacte zoektermen. De webpagina’s van een website moeten echt fungeren als goed gedefinieerde, unieke en singulaire elementen die in relatie staan tot elkaar via interne links.

Daarnaast gaf Greg nog het advies om niet enkel naar entiteiten in taal te kijken, maar dit vooral ook toe te passen op de echte wereld. Stop dus de focus op zoektermen en start met het zoeken naar de beste antwoorden op de vragen van gebruikers.

Innovatie en user’s intent

Na deze aftrap, was het tijd om beslissingen te nemen. BrightonSEO biedt een hele waaier aan andere conferenties met boeiende sprekers aan, maar spijtig genoeg kon ik niet overal tegelijk zijn. Daarbij kwam ook nog dat er naast de conferenties nog veel meer te beleven is op dit event. Oncrawl, Semrush, Majestic en vele andere SEO gerelateerde bedrijven waren ook aanwezig en deden hun best om iedere bezoeker met leuke goodies en innovatieve tools te verblinden.

Toch heb ik nog een aantal andere lezingen kunnen bijwonen. Tim Soulo van Ahref gaf een aantal interessante tips in verband met de analyse van zoektermen. Hij sprak over drie fundamentele elementen:

  • Traffic Potential: Hierbij werd het belang van long tail keywords vooral benadrukt. Keywords met een groot zoekvolume krijgen niet altijd evenveel traffic.
  • Business Potential: Hoe relevant is je product voor het probleem dat je doelgroep wilt oplossen?
  • Ranking Potential: Niet alle webpagina’s op de eerste plaats in de zoekresultaten krijgen alle traffic. Het belangrijkste blijft om na te denken over de intentie achter het zoekwoord.

In hetzelfde thema kan ik nog een andere goede presentatie vermelden door Bjorn Darko. Hij koppelde zoektermdata aan marktanalyse en stelde dat er nog veel meer inzichten uit zoektermen kunnen gehaald worden dan puur voor SEO. Waar mensen juist naar zoeken kan bijvoorbeeld ook zeer waardevol zijn voor product en inventory management.

De technische kant van SEO

Naast meer content en keyword-gerichte talks, waren er ook veel conferenties rond technische SEO thema’s. Fili Wiese gaf een first-hand ervaring van de voortdurende strijd om lagere website snelheid. De beste tips hier? Website snelheid is waar continue aan gesleuteld kan worden en dat ook continue getest moet worden. Met een mobile-friendly mindset kom je al ver, maar meer server resources, het nakijken van cookies en het gebruiken van HTTP/2 om content over één verbinding te laten gaan, helpt ook veel.

François Goube, CEO van Oncrawl, focuste zijn presentatie eerder op robots.txt files en wat er juist kan gaan, maar ook vaak fout kan gaan. Hilarische anekdotes (zoals je ftp-paswoord en account informatie in de robots.txt vermelden) en nuttige informatie en updates (bvb robots.txt gebruiken om crawler budget te beïnvloeden zal niet meer werken in de toekomst) wisselden elkaar af. De laatste conferentie die ik wil vermelden is die door Jan-Willem Bobbink en ging over JavaScript Frameworks. Een interessante en technisch hoogstaande lezing opnieuw, samen te vatten in de volgende punten:

  • Probeer ervoor te zorgen dat canonicals, tekstuele inhoud, structured data en afbeeldingen zo min mogelijk afhankelijk zijn van Javascript.
  • Dubbelcheck altijd hoe de Googlebot het Javascript en de webpagina ziet. Tools hiervoor zijn bv. de Chrome Plugin “View Rendered”, de Google “Rich Results” test en zelfs de functie “Inspect URL” via Google Search Console.
  • Pas op met third party rendering.

Om af te sluiten: BrightonSEO was een fantastisch event, dat veel SEO stof tot nadenken brengt en je telkens wel nieuwe inzichten geeft. SEO blijft evolueren en dat is nergens zo duidelijk als op BrightonSEO.

Interesse in hoe Universem jouw SEO strategie kan verbeteren?

Ontdek wat wij voor jou kunnen doen of neem contact met ons op.

Trots om te werken voor...