De lente is het seizoen bij uitstek om oude spullen op te ruimen en nieuwe dingen binnenhalen Zo ook met Google. Tijdens de jaarlijkse Google I / O ontwikkelaarsconferentie werden verschillende interessante updates met betrekking tot Google zoekmachine onthuld, hoewel niet veel van het nieuws echt een verrassing was. In dit artikel bespreken we de interessantste en relevantste updates voor SEO, onthult op de conferentie. Wilt u de volledige conferentie bekijken? U vindt ze hier:

Googlebot wordt slimmer

Het eerste nieuwtje draait rond de Googlebot. Dit is de crawler die uw webpagina’s bezoekt, leest en opslaat voor indexering. Belangrijk voor SEO natuurlijk, omdat u wilt dat uw website goed wordt geïndexeerd, begrepen en gerangschikt op Google. Het is echter mogelijk dat het crawlen van een webpagina wordt geblokkeerd of slechts gedeeltelijk wordt voltooid door de implementatie van complexe technische elementen op de pagina die niet kunnen gelezen worden door de Googlebot. Factoren zoals de implementatie van JavaScript op een webpagina bijvoorbeeld, worden betwist als een negatief effect op de crawler hebbend.

Met de nieuwe update is het echter duidelijk dat Google aanstuurt op een steeds slimmere en efficiëntere Googlebot. De crawler wordt nu uitgevoerd met de nieuwste Chromium 74-rendering engine en Google stelt gebruikers gerust dat deze rendering engine regelmatig wordt bijgewerkt zodat ze steeds de nieuwste webapplicaties ondersteunt. Het verschil tussen de oude en de nieuwe engine is veelbelovend: meer dan 1.000 nieuwe functies worden nu ondersteund, inclusief nieuwere JavaScript-functies. Dit betekent dat websites met een moderne versie van JavaScript (die ook correct is geïmplementeerd) minder kritieke indexeringsproblemen zouden moeten hebben. In ieder geval is de beste strategie nog steeds de eenvoudigste: als de aard van uw website niet om veel reactiviteit vraagt, is de beste optie om een ​​statische site te hebben met wat eenvoudig JavaScript voor functies waar interactiviteit vereist is.

Augmented Reality & Podcast-zoekresultaten

Niet alleen de Googlebot wordt steeds slimmer, ook de Google-zoekresultaten krijgen een upgrade. De focus van Google op Artificiële Intelligentie is er een om te blijven, aangezien nu ook Augmented Reality-technologie wordt geïntegreerd in de zoekresultaten via een metadata-applicatie. Praktisch gesproken betekent dit dat een gebruiker het gezochte object in 3D kan bekijken en het direct in hun eigen omgeving kan plaatsen met AR via hun gsm-camera. De mogelijkheid om bijvoorbeeld uw droomauto of elk ander zichtbaar object dat u online vindt en wilt kopen, te bekijken en te simuleren naar eigen behoeften, opent een nieuw middel om kopers te overtuigen van het gebruik en de waarde van het product. Logischerwijs zullen deze nieuwe zoekresultaten ook eerder een voordeel bieden voor bedrijven met zichtbare producten (kleding, auto’s, …), in plaats van bedrijven die diensten of immateriële producten aanbieden (bijvoorbeeld software).

google search results augmented reality
Voorbeeld van een zoekresultaat met augmented reality implementatie.

Ook het onderwerp spraak in relatie tot zoekresultaten krijgt enige aandacht. Niet alleen is de Google Assistent geüpdatet om sneller te reageren dan dat we een zoekterm kunnen typen in Google, de podcasts openen ook een nieuwe optie voor indexeringsmogelijkheden. Google heeft aangekondigd dat podcasts nu direct kunnen worden beluisterd via de zoekresultaten en dat deze podcasts, zoals bij elke andere vorm van online content, naar boven komen in de zoekresultaten op basis van de zoekintentie van de gebruiker en de inhoud die de podcast biedt. Dit is misschien niet geschikt voor elk bedrijf, maar het is zeker de moeite waard om hiermee rekening te houden voor het diversifiëren van uw content.

Nieuw snelheidsrapport voor Google Search Console

De laatste update te bespreken in dit artikel draait rond de websitelaadsnelheid. Google kondigde aan tijdens de conferentie dat er in de toekomst een nieuw snelheidsrapport in Google Search Console zal worden uitgebracht. Dit is goed nieuws, omdat de laadsnelheid van uw website een belangrijke factor is voor zowel de ranking als de conversie. Als u hier nog niet van overtuigd bent, bekijk dan ons artikel over de impact van paginasnelheid op bedrijfsresultaten.

Het nieuwe rapport is gebaseerd op crUX-data en lijkt een vergelijkbare lay-out te hebben met de eerdere rapporten die zijn gepubliceerd in de nieuwe Search Console, bestaande uit 3 verschillende categorieën waarin webpagina’s kunnen worden gecategoriseerd. Voor het snelheidsrapport zijn deze 3 categorisaties: langzaam, gemiddeld en snel; een afspiegeling van de categorisaties van de PageSpeed ​​Insight-tool. Uiteraard is dit rapport preciezer en gebruiksvriendelijker dan de tool, met alle rapporten op één plaats en met historische gegevens over wanneer verbeteringen zijn aangebracht en hoe problemen in de loop van de tijd evolueren.

update snelheidsrapport google search console 2019
Het nieuwe snelheidsrapport in Google Search Console

Google staat niet stil en wij dus ook niet. Met updates voor zowel technische als content-gerichte aspecten, waarbij nieuwe technologieën worden gebruikt om nieuwe mogelijkheden voor zichtbaarheid en conversie te bieden, is het belangrijker dan ooit om goed geïnformeerd te zijn over de veranderingen in de Google zoekmachine en van deze veranderingen gebruik te maken. Bedenk hoe uw klanten uw aanwezigheid online opmerken, hoe u uw waarden en oplossingen voor hun problemen kunt laten zien via de verschillende wegen die Google biedt. Zoals Jeff Dean aan het eind van de conferentie zegt: het gaat niet alleen om het vinden van antwoorden; het gaat erom dingen gedaan te krijgen en “een nuttigere Google voor iedereen te creëren”.

Geïnteresseerd in hoe wij u hierbij kunnen helpen? Neem een kijkje op onze website of neem contact op om te ervaren hoe wij uw SEO prestaties kunnen verbeteren.

Trots om te werken voor...