Google Shopping is nu ook beschikbaar voor Belgische online shops! De prijsvergelijkingssite van Google heeft even op zich laten wachten in België. Maar vanaf nu is het mogelijk om betalende advertenties aan te maken voor producten in uw online winkel met een miniatuurafbeelding, een beschrijvende titel en natuurlijk de prijs.

Het resultaat is aantrekkelijker voor de gebruiker, en geeft direct alles weer dat de gebruiker zoekt.

Exemple de recherche avec Google Shopping dans la SERP
Voorbeeld van een zoekopdracht met Google Shopping in SERP

Hoe verschijnt u op Google Shopping?

Maak een lijst met uw producten aan (een XML-feed)

Om te worden weergegeven op Google Shopping en andere prijsvergelijkingssites, is het noodzakelijk om een feed aan te maken. Deze bestaat meestal uit een XMLbestand dat al uw catalogusinformatie bevat: productnamen, prijzen, beschikbaarheid, conditie (nieuw of gebruikt), productcategorieën, merken, EAN enz.

Het is dankzij dit bestand dat uw advertenties worden gegenereerd op Google Shopping. Het is daarom belangrijk dat deze lijst zo nauwkeurig mogelijk is en geen fouten of ontbrekende artikelen bevat. Hoe vollediger en beter bijgewerkt uw feed is, hoe meer kans u hebt om beter gepositioneerd te zijn ten opzichte van uw concurrenten, dit omdat Google veel belang hecht aan de kwaliteit van de feeds die worden toegevoegd aan de vergelijkingsmotor.

Merk op dat er platforms bestaan om de productcatalogi-feed te beheren. Deze zijn betalend, maar ze bieden het voordeel een consistente feed te genereren, die compatibel is met grote prijsvergelijkingssites en marktplaatsen (LeGuide.com, Ciao.fr, PriceMinister.fr, etc…). Deze omvatten onder andere ShoppingFlux en Lengow.

Google Merchant Center Registratie

U kunt gratis een Google Merchant Center-account aanmaken. Op dit platform kunt u, specifiek voor België, uw feed-catalogus indienen om de verbinding te maken tussen uw Google Merchant Center- en AdWords-account.

Maak een campagne aan voor het productaanbod op Google AdWords

Zodra de verbinding met het Merchant Center/AdWords tot stand is gebracht, kunt u een campagne opstellen voor een productaanbieding (product Listing Ads).

Créer une campagne Google Shopping en Belgique
Maak een campagne aan voor een productaanbieding

Dit campagnetype is uniek in de zin dat het geen doorverwijzende advertenties (u kunt slechts een korte promotionele advertentie toevoegen voor uw productaanbieding) of klassieke sleutelwoorden bevat (behalve uitgesloten zoekwoorden).

Annonce pour une offre de produit

Wij raden u aan om te beginnen met het uittesten van enkele van uw populairste producten of een bepaalde productcategorie, in plaats van direct van start te gaan met het beheren van grote campagnes van tientallen of zelfs honderden artikelen. Bespreek deze tests met uw webontwikkelaar, die de selectie kan vergemakkelijken door aanvullende criteria toe te kennen in de XML-feed; criteria die u later zal terugvinden in uw AdWords-account.

De optimalisatie van de campagne gebeurt op 4 niveaus:

  • Varieer het bod toegekend aan een artikel door in uw feed verschillende advertentiegroepen aan te maken met verschillende doelstellingen. U kunt kiezen voor de targeting van elke advertentiegroep door naar het tabblad ‘Automatische doelstellingen’ te gaan. Volgens de ingestelde criteria (ID, producttype, merk) of ranking-criteria bepaald door u en uw webontwikkelaar, zult u veel gemakkelijker uw campagne-ROI kunnen beheren.
  • Varieer de promotie die onder de advertentie verschijnt via de verschillende advertentiegroepen.
  • Optimaliseer de XML-feed constant: corrigeer fouten, mogelijke onjuistheden, vervang sommige afbeeldingen (als ik bv. een rode broek wil, zou ik geen artikelen mogen te zien krijgen in een andere kleur) enz.
  • Optimaliseer uw landingspagina’s zoals voor elke campagne.

Wat zijn de voordelen in vergelijking met traditionele campagnes?

Naast een betere klikratio kunnen dit soort campagnes het aantal transacties opschroeven voor een kost vergelijkbaar met traditionele AdWords-campagnes. Het is een recente toepassing en nog maar weinig online winkels hebben de sprong gemaakt, wat u voordeel oplevert ten opzichte van uw concurrenten.

Annonce pour une offre de produit

Ten slotte biedt Google Shopping veel interessante mogelijkheden, zoals re-targeting per product, wat voorheen was voorbehouden aan de grote spelers in de e-commerce vanwege de hoge kosten. Google kondigde ook de komst aan van Shopping campagnes die het beheer van de lopende campagnes moeten vergemakkelijken.

Raad nodig om u te lanceren op Google Shopping ? Neem nu contact met ons op!

Trots om te werken voor...