Google hecht veel belang aan de evolutie van het gebruikersgedrag en tracht zich steeds zo goed mogelijk aan de nieuwe gewoontes van zijn gebruikers aan te passen. Om zo efficiënt mogelijk op die behoeften in te spelen, updatet Google geregeld zijn zoekmachine. De meest recente aanpassing is de omschakeling naar een mobile-first index, waarbij in de indexingcriteria in eerste instantie rekening wordt gehouden met de mobiele versie van uw website. Het is dus zaak uw SEO-ranking te verbeteren. Maar hoe?

Een geschikte mobiele oplossing kiezen

Om aan te sluiten bij het mobile-first criterium van Google, moet men absoluut een website hebben die compatibel is met mobiele apparaten (smartphones en tablets). Hiervoor bestaan er drie mogelijkheden:

  1. Een responsieve website: deze techniek maakt het mogelijk de weergave van uw website aan de breedte van gelijk welk scherm aan te passen, met behoud van dezelfde URL. Die oplossing wordt door Google aanbevolen en is doorgaans optimaal in termen van SEO omdat ze een mogelijk informatieverlies voorkomt.
  2. Dynamic serving: deze methode bestaat erin het oorspronkelijke design en de originele URL van uw website te behouden, net als in het geval van de responsieve website, maar de broncode te wijzigen naargelang van het apparaat (mobiel of desktop). De bedoeling hiervan is de broncode van de mobiele versie te verlichten.
  3. Een specifieke mobiele website (m.dot): bij deze oplossing worden twee aparte websites gehanteerd: een voor het mobiele apparaat en een voor de desktop. Hier komt veel werk bij kijken (twee aparte websites creëren, beheren en optimaliseren) en bovendien moet men in het bijzonder aandacht schenken aan een mogelijk informatieverlies (de mobiele versie is vaak niet zo volledig).

De mobiele content optimaliseren

De mobiele versie van uw website moet SEO-geoptimaliseerde content van topkwaliteit bevatten. Dit geldt voor zowel de teksten, de afbeeldingen als de video’s. Dit criterium is uiterst belangrijk voor de websites die voor de optie van een specifieke mobiele versie (m.dot) hebben gekozen. Verwijdert u content van uw website, dan verkleint u meteen ook de kans op een goede ranking, vooral op de long tail.

Ook de content-optimalisatie van uw metagegevens (vooral titeltags en meta omschrijving) is belangrijk. Die moet immers aanwezig en gelijkwaardig zijn in de twee versies van uw website.

Gestructureerde gegevens toevoegen

Met de mobile-first index is de integratie van gestructureerde gegevens in uw content essentieel geworden, meer bepaald om in de rich answers te verschijnen (de kaders die meteen het antwoord geven in de zoekmachine). U moet ervoor zorgen dat ze aanwezig zijn in de twee versies van uw website.

De indexeerbaarheid van de mobiele website controleren

Hoe goed de mobiele versie van uw website ook geoptimaliseerd is, in de mobile-first index van Google zal ze niet scoren als de zoekmachines ze niet kunnen vinden. U moet dus goed controleren dat er geen regels in uw robots.txt-bestand meer overblijven, die de crawl van googlebot zouden kunnen blokkeren, noch no index-tags op bepaalde te indexeren pagina’s.

De gebruiker op de eerste plaats zetten

De gebruiker blijft het voornaamste doelpubliek van uw website. Hij moet de inhoud ervan makkelijk kunnen lezen en erin kunnen bladeren vanaf zijn smartphone of tablet. U dient bijgevolg vooral op de ergonomie te letten:

  • Grootte van het lettertype: de tekst moet ook op de kleinste schermen leesbaar blijven.
  • Grootte van de knoppen en ruimte: men moet makkelijk op de verschillende knoppen kunnen klikken, zonder risico op foute manipulaties.
  • Weergaveprobleem: de grootte van de content moet aan het scherm aangepast zijn.
  • Advertenties en interstitials: die mogen in geen geval te opdringerig zijn of het browsen op de site beï

U kunt zich een idee vormen van de ervaring van de bezoekers op uw website dankzij uw Google Analytics-gegevens (bouncepercentage, tijd die op een pagina wordt doorgebracht, aantal bezochte pagina’s,…).

De laadsnelheid van een pagina verhogen

De laadsnelheid van een pagina was al belangrijk voor de desktopversie van een website, maar voor de mobile-first index neemt dit belang nog toe. Men schat dat indien het laden langer dan 3 seconden duurt, gemiddeld 53% van de internetgebruikers de mobiele website verlaat.

Coherent blijven voor de websites in m.dot

Hebt u voor een specifieke mobiele website geopteerd (m.dot), dan moet u ervoor zorgen dat u tijdens de hele codering coherent blijft. Een voorbeeld: voor alle tags met een href-link moeten de mobiele pagina’s de link leggen naar andere mobiele URL’s, terwijl de desktoppagina’s de link moeten leggen naar de desktop URL’s.

Wilt u beter scoren in de mobile-first index van Google? Vraag dan gerust advies om de SEO-indexing van uw mobiele website te optimaliseren.

Trots om te werken voor...