Bij Universem is ‘Teamwork’ niet zomaar een holle term.

Ons team nam onlangs deel aan de 9e editie van het “Corporate Hockey Tournament”. En net als alle anderen die voor het toernooi ingeschreven waren, heb ik enthousiast deelgenomen aan de beproevingen. Eerlijk gezegd hebben de weinige matchen waarin ik heb meegespeeld me voor de rest van de week uitgeput (ik ben niet zo sportief), maar ik heb ervan genoten op het veld te staan. Het idee om deel te nemen aan dit toernooi kwam van Loïc Delacroix, een van onze ‘Team Leaders’, die ervan overtuigd was dat het een uitstekend idee was voor een “Team Building” activiteit – en hij had gelijk.

Er zijn sinds januari negen nieuwe medewerkers (mezelf inbegrepen) aan de slag gegaan bij Universem. Daarom was een “Team Building” een geweldige kans om de natuurlijke samenhang binnen ons team van experts te versterken, collega’s buiten het kantoor om te zien en ons uiteraard ook allemaal samen te amuseren! Ik denk dat we allemaal erg enthousiast waren over dit toernooi, hoewel de meesten van ons in hun leven nog nooit een hockeystick hadden gezien. Maar niet getreurd, we waren allemaal in dezelfde stemming, een vreemde mengeling van: “We gaan voor de overwinning!” en “Wat er ook gebeurt, we gaan ons best doen en plezier maken!”.

En dat hebben we dan ook gedaan. Hoewel we absoluut niet gewend zijn om samen te spelen, heeft iedereen alles gegeven. We hebben elkaar aangemoedigd, samen overlegd om ons spel te verbeteren, enz. De meer bedreven spelers (Alexis & Loïc zijn ervaren hockeyers) gaven ons een resem tips en trucs om beter te spelen. En dan waren er ook nog onze fans, want wie niet actief deelnam aan het toernooi juichte ons toe en was ook aanwezig op de debriefings na de wedstrijd. Het was een echte “Teamwork experience” en een groot, gedeeld plezier.

Universem's Team: 30 Digital Experts

Waarom hebben we teamgeest (of “Teamwork”) eigenlijk in onze waarden opgenomen?

De meesten onder u kennen het gezegde waarschijnlijk wel: talent alleen is niet genoeg. Uw medewerkers kunnen dan wel slim, getalenteerd, gedreven en resultaatgericht zijn, het succes van uw bedrijf hangt volledig af van hoe goed u ze kunt doen samenwerken en naar een gemeenschappelijk doel doen streven. Zowel het team als elk individueel teamlid zijn belangrijk voor het realiseren van de gemeenschappelijke visie die het bedrijf nastreeft. We hebben elkaar nodig om te slagen.

Het is dankzij dat fameuze “Teamwork” dat bedrijven veel ambitieuzere doelstellingen bereiken, die veel substantiëler zijn dan wat individuen alleen zouden kunnen verwezenlijken. Dat geldt nog meer voor de wereld van digitale marketing, een materie die voortdurend verandert en evolueert. We hebben de bijdragen en de kennis van iedereen nodig om een project van begin tot eind te volbrengen. De eigenheden van elkeen zijn complementair en dragen bij aan het goed functioneren van het team. Daarom is teamgeest een van de belangrijkste waarden die Universem nastreeft. Of zoals Henry Ford zei: “Samenkomen is een begin; samenblijven is vooruitgang; samenwerken is succes.”

The four main values of Universem

Iedereen is uniek

Ik geef toe dat die slogan wat stom klinkt. Maar het spreekt voor zich dat, zelf als teamgeest een fundamentele waarde is en we er voortdurend op letten dat iedereen zich goed voelt in ons team, dit nooit ten koste mag gaan van de persoonlijke ontwikkeling van elkeen. Daarom moet u als Talent Manager een neus hebben voor menselijke ontplooiing. Zoals ik al zei, evolueert digitale marketing voortdurend. Als we willen dat onze collega’s altijd de besten zijn in hun eigen vakgebied, moeten we voortdurend investeren in hun opleiding. Opleiding (wat wij een “Training Path” noemen) is een essentieel onderdeel binnen Universem. Een onderdeel waar we permanent aan werken. Sterker nog, al onze medewerkers de mogelijkheid bieden om te groeien en te leren, is cruciaal voor het personeelsbehoud.

Bij Universem doen we niet alleen een beroep op externe opleidingspartners, maar eventueel ook op onze meest ervaren medewerkers, die hun kennis en passie met hun nieuwe collega’s delen. We bieden ook iedereen in het team de mogelijkheid om ideeën te spuien, artikels uit te wisselen en ‘best practices’ te delen om onze werkwijze te verbeteren. Die wisselwerking is van onschatbare waarde. Niet alleen geeft u uw medewerkers de kans om bij te leren (voor sommigen) en te delen (voor anderen), maar u bevordert ook het gevoel van samenhorigheid binnen uw team. Dat is waarom we zo sterk inzetten op teamgeest, zonder ieders behoefte om als mens te groeien, te verwaarlozen.

Wanneer teamgeest tot uitmuntendheid leidt

We komen nog even terug op het hockeytoernooi. Onze teams (gelet op het aantal deelnemers en het maximumaantal spelers op het hockeyterrein, hebben we besloten om twee teams te vormen, “Universem 1 & Universem 2”) hebben de beker niet gewonnen. Maar één team (“Universem 2”) won de “Fair Play”-prijs voor zijn positieve instelling, het hele toernooi lang. Naar mijn bescheiden mening geeft dit laatste duidelijk onze mentaliteit weer: we speelden om te winnen, maar zijn eerlijk en respectvol gebleven.

We hebben dan wel verloren, maar we mogen trots zijn op onze trofee! Die benadrukt ons streven naar uitmuntendheid. Hoewel we spel op spel verloren, hebben we het nooit opgegeven. We bleven proberen om onszelf te verbeteren. Ook bij Universem zit continue verbetering in het DNA – en helpt ons bedrijf om competitief te blijven. We hebben het hockeytoernooi verlaten met een duidelijk doel: “Trainen om beter te worden en de volgende keer de beker winnen!

Quotation of Knute Rockne, one of the best US footbal coach: "Win or lose but do it fairly!"

‘And the beat goes on’

Samenwerking is cruciaal voor het welslagen van mensen. We profileren ons als een “Empowering Organisation”, die naar uitmuntendheid streeft, aanmoedigt en het meeste haalt uit de natuurlijke neiging van mensen om samen te werken. Zorg ervoor dat uw team dezelfde visie deelt en dat al uw medewerkers hetzelfde doel nastreven, voor het welslagen van uw bedrijf.

Zin om ons team te komen versterken? Stuur uw CV en motivatiebrief naar het volgende adres: mydreamjob@universem.com.

Opmerkingen? Vragen? Suggesties? Reageer gerust!

Trots om te werken voor...