De producten van uw e-shop rechtstreeks in de zoekresultaten van Google weergeven? Het kan, met Google Shopping. Dankzij dit krachtige type van campagne, dat op de AdWords-reclame-interface berust, kan de internetgebruiker in een oogopslag producten vergelijken; de adverteerder van zijn kant kan een zeer visueel formaat aanreiken.

Wat is een Google Shopping-advertentie?

Wanneer u naar een product zoekt, zijn de Google Shopping-advertenties de resultaten die helemaal bovenaan, boven alle andere resultaten worden weergegeven in de vorm van een afbeelding, een prijs en een link naar de website. Zo kan de internetgebruiker makkelijk de verschillende aanbiedingen vergelijken van de e-commercesites die het gewenste product verkopen.

google-shopping-ecommerce

Voor wie is dit reclameformaat bedoeld en hoe gaat het in zijn werk?

Dit type van campagne staat ter beschikking van gelijk welk bedrijf met een e-commercesite, dat de onlineverkoop van zijn producten wil promoten. Om een Shopping-campagne op te zetten heeft men verplicht een Google AdWords-account nodig.

1. Een formaat dat zijn waarde heeft bewezen

Uit een Google-enquête blijkt dat men met Shopping-campagnes het aantal klikken met wel 30% kan verhogen! Dankzij de foto’s die helemaal boven in de zoekresultaten worden afgebeeld, lokken de advertenties heel wat bezoekers die op zoek zijn naar een product naar uw webshop, zonder een specifiek merk of model te bepalen. Dit formaat is dus op z’n sterkst als het aan search-campagnes is gekoppeld.

2. In acht te nemen regels om in aanmerking te komen

Om de campagnes te valideren, eist Google een aantal acties vanwege de adverteerder:

  • Allereerst moet u door Google toegestane producten verkopen. Bepaalde categorieën van goederen of diensten, zoals geneesmiddelen, verzekeringen, bankleningen, energiestimulerende producten en dergelijke meer, zijn in dit formaat verboden.
  • De eigenaar van de website moet verplicht ‘HTTPS’ hanteren om op Google Shopping te adverteren.
  • Tot slot moet men aan Google een productlijst in de vorm van een Excel- of csv-bestand overmaken. Dit document moet een heleboel gedetailleerde informatie over zijn artikels bevatten. Uiteraard moet de verkoopprijs worden vermeld, alsook een precieze omschrijving, maar ook de verpakking en de beschikbaarheid.
  • Bovendien moet dit bestand worden geüpdatet (als een product bijvoorbeeld niet meer voorradig is), anders dreigt uw campagne of zelfs uw account door Google te worden opgeschort.

U merkt het al: het succes van uw advertenties hangt in grote mate af van de informatie in uw productlijst.

Hoe efficiënte campagnes opzetten?

Het is precies deze productlijst die de kern van uw strategie uitmaakt. In tegenstelling tot andere advertentieformaten waarbij u tekst gaat opmaken of een foto/video toevoegen, berusten de Shopping-campagnes uitsluitend op uw productlijst.

Dit bestand gaat u niet uitvinden; het is rechtstreeks aan uw website gekoppeld. De lijst van uw producten moet dus zo volledig, nauwkeurig en correct mogelijk zijn.
Dat betekent echter nog niet dat het alle door Google gevraagde informatie zal bevatten. Dan moeten bepaalde ontbrekende kolommen worden ingevuld.

Een online prijsvergelijker

Sinds jaar en dag vergelijkt de consument de prijzen van verschillende bedrijven. Een lagere prijs dan die van een concurrent afbeelden, is in marketing wellicht de oudste differentiatiestrategie.

Dat is precies de opzet van de Google Shopping-campagnes. Vroeger moesten de gebruikers een product op elke site opzoeken, ergens de prijzen noteren en dan vergelijken; dat is nu verleden tijd. Met één enkele klik kan de internetgebruiker vandaag tientallen sites overlopen en het aanbod van elke adverteerder realtime vergelijken.

Wenst u de verkoop van uw e-commerce een boost te geven of een beter inzicht te verwerven in het succes van uw campagnes? Neem dan zeker contact op met een van onze reclame-experts om samen uw project te bespreken!

Trots om te werken voor...