Ontdek de XML-sitemaps voor video’s

Facebook
Twitter
LinkedIn
Video XML Sitemap

Video’s zijn zeer zichtbaar in de resultaten van zoekmachines. Google zet ze in de verf omdat gebruikers er vaak naar zoeken en ze een aanzienlijke hoeveelheid verkeer kunnen opleveren, mits ze goed worden geïndexeerd.

We raden aan om video’s op YouTube of DailyMotion te publiceren om te profiteren van de populariteit van deze websites, maar in sommige gevallen, bv. om auteursrechtelijke redenen, moeten de video’s op een eigen server worden geplaatst. Dan worden video sitemaps gestructureerd in XML-formaat om alle video-bestanden op een website te kunnen rangschikken.

Waarom is het aanmaken van een ​​sitemap handig?

Zonder een sitemap-bestand, zijn video’s op een website moeilijk te herkennen door de robots van zoekmachines die de inhoud (nog) niet begrijpen. We kunnen het gemakkelijker maken voor de robots door hen te voorzien van essentiële informatie over elke video.

Als uw video’s worden geïntegreerd in een javascript/javaspeler, is er een goede kans dat de robots niet eens opmerken dat er zich videobestanden op uw webpagina’s bevinden. De video-sitemap lost dit op door de indexering van deze video’s te bewerkstelligen.

Ook voor nieuwssites is snelle indexering van de inhoud van het grootste belang. Door gebruik te maken van een sitemap, moet Google niet alle pagina’s van een website doorlopen alvorens het eigenlijke nieuws terug te vinden. Als het nieuws op één enkele plek samenkomt, zal Google dit sneller terugvinden en dus ook sneller geneigd zijn om het te indexeren.

Video sitemaps – de praktische kant

In de praktijk lijkt een video-sitemap op onderstaande code:

Sitemap vidéo XML
Voorbeeld – Video-sitemap (klik om te vergroten)

Een video-sitemap mag de 50.000 URL’s of 50 niet-gecomprimeerde MB niet overschrijden en wordt als volgt gestructureerd:

  • Verklaring van het XML-bestandsformaat (regels 1-3).
  • Video toevoegen met de <url> tag (en het sluiten van de tag op regel 17) [verplicht].
  • Verklaring van de URL waar de video zich bevindt op de website: lijn 5 [verplicht].
  • URL van het videobestand op lijn 7. De formaten .mpg, .mpeg, .mp4, .m4v, .mov, .wmv, .asf, .avi, .ra, .ram, .rm, .flv, .swf worden aanvaard. Expliciete URL’s met de juiste zoekwoorden zijn vooral nuttig voor SEO [verplicht].
  • Op lijn 8 vinden we de miniatuurafbeelding van de video. Dit moet een gif-, jpg- of png-bestand zijn en bij voorkeur een grootte hebben van meer dan 640*480 pixels [verplicht].
  • Dan volgen de titel en de beschrijving van de video. Deze zijn zeer belangrijk voor SEO-doeleinden en moeten overeenkomen met de informatie van de URL waar de video kan worden teruggevonden [verplicht].
  • Andere elementen die de video beschrijven zijn optioneel, maar zeker ook interessant. Voorbeelden zijn onder meer de duur van de video, de mogelijke beoordeling, trefwoorden en/of de publicatiedatum!

U kunt alle mogelijke parameters terugvinden op de Google hulppagina’s.

Nadat u uw video’s heeft gepubliceerd op uw website, is het nodig om het bestand te valideren via de hulpmiddelen voor webmasters van Google & Bing. We kunnen controleren of het formaat correct is en tegelijkertijd beide zoekmachines informeren. Ideaal is om het XML-bestand automatisch bij te werken door gebruik te maken van de database, dit om dubbel werk te voorkomen!

Meer SEO-tips voor uw video’s

Om de SEO van uw video’s verder te optimaliseren, volgen hier een paar extra tips:

  • Gebruik slechts één video per pagina, en voeg inhoud toe met betrekking tot de video. Deze ondersteunt de titel, de beschrijving, en de trefwoorden van de sitemap in XML-formaat.
  • Voeg een bijschrift toe aan uw video.
  • Voeg het trefwoord ‘video’ toe aan uw meta-tags (titel en beschrijving) daar de gebruikers die op zoek zijn naar videobestanden, dit gebruiken om de juiste inhoud terug te vinden.
  • Ten slotte en om langdurig succes van een ​​video te garanderen, moeten we ervoor zorgen dat deze van hoge kwaliteit en relevant voor uw doelgroep is. Als dit het geval is, is er veel kans dat de video zal worden gedeeld op sociale netwerken die de zichtbaarheid van de video in de zoekmachines zal verbeteren. Voeg natuurlijk ook de mogelijkheid toe om de video te delen op sociale netwerken met slechts één klik (Twitter, Facebook, Google + enz.)!

We hopen dat deze tips u helpen om uw audiovisuele inhoud te verbeteren! Aarzel niet om contact op te nemen met Universem om de SEO-positie van uw video’s te verbeteren. Wij kunnen ervoor zorgen dat uw video’s zo goed mogelijk worden gezien door de zoekmachines.