Wat is een strategie?

Van Dale omschrijft de term strategie als ‘de bekwaamheid om met behulp van de ter beschikking staande middelen een gesteld doel te bereiken.’ Zo is dat: daar waar men met een analyse de huidige stand van zaken kan uitmaken, vat een strategie samen hoe men een bepaald doel kan bereiken. Hiertoe moet men afstand kunnen nemen en op lange termijn nadenken, wat wellicht het moeilijkste deel van een plan uitmaakt.

Welke impact heeft het op uw digitale marketing?

Eerst en vooral mag men niet uit het oog verliezen dat de digitale strategie deel uitmaakt van een groter geheel, namelijk de marketingstrategie, die op haar beurt inherent is aan de algemene bedrijfsstrategie. Hiervan uitgaande kan men de digitale strategie omschrijven als het gebruik van digitale technologieën om bepaalde marketingdoelstellingen te bereiken op basis van een in de tijd vastgesteld actieplan. Het gaat om een actieplan met een mix van marketing en onlinecommunicatie, dat een bedrijf in staat zelf een gepersonaliseerde digitale cultuur te ontwikkelen dat op innovatie en klantenrelatiebeheer berust.

Uitmaken welke de ideale computeroplossingen voor uw bedrijf zijn, is een fundamentele oefening die overleg en professionalisme vergt; het gaat immers om een langetermijnstrategie waarmee een bepaald budget gepaard gaat.

Customer’s Journey

Daar waar uw marketingstrategie bepalend is voor uw algemeen merkimago, zorgt uw digitale strategie voor de ontwikkeling van dat imago op het web: betrokkenheid van het merk, hogere naambekendheid, interacties met de klant, conversies van nieuwe en bestaande klanten. Uw website (en de andere gekozen media) biedt u de kans om op verschillende manieren meer informatie te verstrekken. Een meerwaarde op het kooppad van de klant (customer’s journey) die offline gewoon niet toegankelijk is.

Die meerwaarde kan zich vertalen in nieuwe vormen van content, nieuwe types van interactieve diensten. De klantervaring moet centraal staan in uw aanpak en bijgevolg ook in uw strategie; een tevreden klant gaat klikken, terugkomen, zich inschrijven, kopen en misschien zelfs gemotiveerd zijn om zijn ervaring te delen. Dit is een pluspunt in een systeem waarbij het voornamelijk de klant is die uw merk bepaalt.

Le trajet d'achat de vos client peut débuter à tout instant.

Digitale communicatiestrategie

Uitgangspunt: drie vragen:

1) Balans opmaken van het aanbod en de actuele vraag van uw klanten.

2) Uzelf afvragen wat u van het web verwacht (omzet verhogen, naambekendheid verhogen,…)?

3) Hoe?

Hiertoe worden verschillende kanalen ingezet:

  • Internet: website, mobiele website, blog,…
  • Mobiele applicaties
  • Sociale netwerken
  • E-mailing
  • Reclame en vindbaarheid

Uw digitale strategie meten en volgen

Als de digitale strategie eenmaal is geïmplementeerd, moet men de indicatoren bepalen waarmee men de prestaties kan evalueren van bepaalde acties of operaties en de strategie kan laten evolueren naargelang van die prestaties. Het analytische aspect van uw strategie is al even belangrijk als de operationele implementatie ervan. Het is belangrijk om permanent na te gaan of uw strategie haar doelstellingen bereikt. Door een goede interactie tussen de verschillende elementen en een grondige kennis van uw klanten kunt u uw communicatie continu verbeteren en uw zichtbaarheid verhogen om dan uiteindelijk uw doelgroep te kunnen beïnvloeden.

Trots om te werken voor...